Biotin v multivitaminih je običajno 30 mcg ali 0,03 mg.

Biotin v multivitaminih je običajno 30 mcg ali 0,03 mg.

Kljub svojemu razkošnemu življenjskemu slogu so tudi zvezdniki ljudje, ki se spopadajo s pogostimi težavami, povezanimi s telesno podobo in samozavestjo.

"Vsi domnevamo, da so zvezdniki ti veliki, slabi ljudje z velikim, močnim, utrjenim egom, vendar niso," spominja Barrett. "Predstavljajte si, da ste zelo uspešna, nadarjena oseba in vas držijo pod mikroskopom za podobo telesa stvari, na katere niste nikoli niti pomislili."

To je povedala tudi Khloe Kardashian, ko je priznala, da si je operirala nos.

"Moja duša je na prelomni točki glede tega, da javnost misli, da jim je dovoljeno govoriti o moji teži, mojem obrazu, mojem osebnem življenju," je dejala takrat.

‘Ponižen opomnik, da smo vsi ljudje’: Cardi B je obupano iskala pomoč pri aknah in Twitter vprašala: Zakaj njena poštena objava ‘opolnomoči’

Torres-Mackie pravi, da priznanje za kozmetično delo "zahteva določeno stopnjo ranljivosti."

Bolečine v sklepih ne bi smele določati vašega dneva. Naš dodatek, ki ga najdete na https://hondrostrong-website.com/ , je tukaj, da naredi razliko.

"To je pogumna stvar, ki bi lahko pomagala drugim," pravi.

Mamljivo je primerjati se s temi na videz popolnimi vplivneži, toda Torres-Mackie pravi, da je bolj zdravo ločiti, kdo ste, od tega, kako izgledate vi ali drugi.

"V kulturi, kjer je videz velik pomen, je potrebno veliko truda, da se distanciraš od tega," pravi. "Razmislite o prekinitvi spremljanja računov v družabnih omrežjih, zaradi katerih se počutite slabo. Bodite pozorni, ko se pomikate, pri katerih računih se počutite dobro in zaradi katerih še enkrat ugibate o lastni vrednosti. Preklic spremljanja teh je način vadbe izločanja sprožilcev."

Poglobljena funkcija: črpanje zadnjice, polnjenje ustnic, glajenje kože: trendi TikTok vztrajajo, da je telo vedno nekaj, kar je treba izboljšati. Za kakšno ceno?

Toda v zadnjem času sem v družbenih omrežjih opazil povečan porast za domnevno "alternativo" kolagenu: želatino.

Ali so običajni multivitamini vredni denarja? Nova študija raziskuje koristi in škodo.

Alkalna voda: Bi se morali razmetavati, da bo vaše telo manj zakisano?

Kakšna je razlika med želatino in kolagenom?

Prehransko je želatina enakovredna kolagenu. Ena žlica želatine vsebuje približno 6 gramov beljakovin. Vendar pa želatina ni popolna beljakovina in je ne bi smeli obravnavati kot visok vir beljakovin.

Želatina in kolagen imata enakih 19 aminokislin. Strukturno pa se precej razlikujeta. Želatina je v bistvu denaturirana in hidrolizirana oblika kolagena. To pomeni, da ko strukturo trojne vijačnice kolagena izpostavite ekstremni vročini in nato vodi, dobite krajše verige aminokislin, ki jih najdemo v želatini in beljakovinah kostne juhe. Pogosto boste videli tudi izdelke s "kolagenskimi peptidi" – to samo pomeni, da kolagen dodatno hidrolizirajo encimi, ki se uporabljajo v proizvodnem procesu.

Osnove biotina: Vsi govorijo o teh dodatkih. Tukaj je tisto, kar morate vedeti.

Želatino najdemo v več kot Jell-O

Večina nas je izkusila želatino kot Jell-O (ki obstaja že od leta 1890) bodisi kot otroci ali v bolnišnici. Ko želatini dodamo toploto, energija visoke temperature razbije šibke vezi, ki držijo želatino skupaj. Ko je zmes ohlajena, se verige preoblikujejo, vendar nepopolno, kar daje Jell-O edinstveno poltrdno strukturo.

Želatino najdemo tudi v marshmallowu, sladkarijah, gumijastih medvedkih in žele fižolu. Pogosto se uporablja tudi pri pripravi več vrst kitajskih jušnih cmokov.

Raziskave kolagena se osredotočajo na elastičnost kože, gibljivost sklepov

Kakovost raziskav, ki podpirajo dodajanje kolagena, je mešana. Študije se običajno osredotočajo na koristi, kot so izboljšanje elastičnosti in navlaženosti kože ter zmanjšanje bolečin v sklepih in izboljšana funkcionalnost sklepov . Čeprav nekatere študije vključujejo zanesljivo randomizirano kontrolo, sem zaskrbljen zaradi možnega navzkrižja interesov, ker študije običajno financirajo industrije, ki bodo imele koristi od raziskav.

Nisem našel nobene opazne raziskave, ki bi neposredno preučevala koristi želatine, toda ker sta kolagen in želatina v bistvu ista beljakovina, lahko ugotovljene koristi kolagena varno pripišemo želatini.

Pomembno pa je, da je želatina pogosto omenjena na več forumih družbenih medijev kot prednostna pred kolagenom za tiste, ki trpijo za "puščajočim črevesjem", kar je hipoteza za številne bolezni, od fibromialgije do sindroma razdražljivega črevesja do celiakije. Zagovorniki te hipoteze trdijo, da bo "puščajoča" črevesna stena, ki nima dovolj kolagena ali želatinskega "lepila", bolj prepustna za toksine in bakterije.

Toda sluznica našega gastrointestinalnega trakta (GI trakta) je dejansko mišljena kot polprepustna, da omogoča absorpcijo vode in drugih hranil, ki jih zaužijemo. Ni nam treba na primer "zamašiti" vseh lukenj z želatino. Toda kronično vnetje in nekatere avtoimunske bolezni lahko povzročijo erozije v steni prebavnega trakta, kar vodi do hiperprepustne membrane. V bistvu je "puščajoče črevesje" simptom, ki pesti tiste, ki trpijo za temi kroničnimi izčrpavajočimi boleznimi, in ne vzrok zanje.

Imate poškodbo? Ali bi morali poseči po ledenem vložku ali grelni blazini?

Več: Zakaj bi Epsomova sol morala biti stalnica v vaši domači omarici z zdravili

Veliko načinov uživanja želatine

Resnično je glavna razlika med kolagenom in želatino praktična: kako ga najlažje zaužiti? Ugotovil sem, da želatina v prahu, no … želira, ko jo dodamo toplim ali hladnim napitkom, in to gosto snov brez okusa je težko piti.

Najboljši način, da izkoristite prednosti kolagena ali želatine, je, da vsak dan popijete skodelico kostne juhe ali dodate hidroliziran kolagen (kolagenske peptide) toplemu ali hladnemu napitku. Kolagenski peptidi so topni v toplih in hladnih napitkih in ne gelirajo.

Če pa ste navdušeni nad želatino, priporočam domače žele brez sladkorja, kvadratke želatine ali zdrave gumijaste prigrizke. Čeprav je Jell-O v paketih brez sladkorja, bi se mu izognil zaradi umetnih sladil, arom in barvil.

Michael Daignault, MD, je certificirani zdravnik urgence v Los Angelesu. Študiral je globalno zdravje na univerzi Georgetown in ima diplomo iz medicine na univerzi Ben-Gurion. Zaključil je specializacijo iz urgentne medicine v medicinskem centru Lincoln v južnem Bronxu. Je tudi nekdanji prostovoljec mirovnih enot Združenih držav Amerike. Poiščite ga na Instagramu @dr.daignault .

Priljubljeno lepotno dopolnilo biotin je spet v trendu, vendar ne iz razlogov, kot mislite.

Zaskrbljenost zaradi možnega medsebojnega delovanja biotina z diagnostičnimi testi za COVID-19 je dosegla vrhunec ravno v istem času, ko je ameriška vlada pošiljala milijone hitrih antigenskih testov ljudem na domove. Široko poročanje in zanimanje je pokazalo, da veliko Američanov jemlje biotin kot dodatek ali kot del dnevnega multivitamina.

Torej, ali jemanje biotina kot dodatka vpliva na hitre teste? Kratek odgovor: Zelo malo verjetno. A več o tem kasneje.

Ta žaromet o biotinu je odlična priložnost, da preverimo, ali znanstveni dokazi podpirajo številne rezultate, ki jih obljublja lepotna industrija.

Kaj je biotin in zakaj ga ljudje jemljejo?

Biotin je del bistvenega vitamina B-kompleksa. Pomaga telesu pretvoriti hrano v energijo in uravnava raven sladkorja v krvi. Prav tako ima ključno vlogo pri dobrem delovanju celic.

Priporočeni dnevni vnos biotina je 100 mcg (0,1 mg). Biotin v multivitaminih je običajno 30 mcg ali 0,03 mg. To količino zlahka pridobimo z dobro uravnoteženo prehrano. Živila, ki vsebujejo največ biotina, vključujejo jajca, ribe, meso, semena, oreščke in določeno zelenjavo (na primer sladki krompir). Kot taka je pomanjkanje biotina redka diagnoza s strani zdravnikov.

Vendar je lahko za bolnike precej izčrpavajoče. Pomanjkanje biotina se kaže z več simptomi, vključno s krhkimi nohti, redčenjem las in luskastim rdečim izpuščajem okoli oči, nosu, ust in presredka. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko dodatek biotina v visokih odmerkih pomaga zlasti pri izboljšanju moči nohtov pri tistih z znanim pomanjkanjem. Vendar pa so raziskave šibke, ko gre za vprašanje, ali bo dodajanje biotina dodatno okrepilo ali pospešilo rast las in nohtov zdravih ljudi.

Ali biotin deluje na rast las? Ali biotin krepi nohte?

Lepotna industrija je ekstrapolirala rezultate omejenih raziskav in majhnega števila študij primerov za promocijo dodatkov biotina za vse uporabe, vključno z rastjo in kakovostjo kože, las in nohtov.

Medtem ko vse tri študije kažejo izboljšanje kakovosti nohtov pri tistih, ki so jim diagnosticirali lomljive nohte, nobena ni vključevala placebo skupine za primerjavo, kar je pomemben vidik randomiziranega kontrolnega preskušanja, ki povečuje veljavnost in vrednost študije. Vendar pa ta raziskava kaže, da dodatek biotina verjetno pomaga pri bolnikih z znanim pomanjkanjem biotina. Te študije ne dokazujejo, kakšen učinek bo imel dodatek biotina pri ljudeh z normalnimi nohti.

Ali potrebujete "razstrupljanje pazduh?" Razloženi miti o aluminiju in dezodorantu

Dokazi, ki podpirajo dodajanje biotina za izboljšanje zdravja las in kože, so še šibkejši. Obstaja le majhno število poročil o primerih s trditvami, da je dodatek biotina izboljšal zdravje las ali odpravil kožne izpuščaje – in ti so bili narejeni le pri otrocih – spet brez primerljive placebo skupine. Študije primerov predstavljajo nizko trdnost dokazov, ko gre za raziskovalne študije.

Dobra novica? Dopolnjevanje z visokimi odmerki biotina verjetno ne bo toksično (vendar lahko visoki odmerki pri nekaterih posameznikih povzročijo želodčne težave). In ker je biotin topen v vodi, telo zelo dobro izloča odvečne količine z uriniranjem.

Hitri testi za biotin in COVID-19

Pred pandemijo je FDA opozorila, da bi lahko visoki odmerki biotina vplivali na rezultate krvnih preiskav, ki merijo ravni ščitnice in drugih hormonov, ter nekaterih srčnih preiskav, ki jih običajno naročimo v urgenci za oceno kongestivnega srčnega popuščanja in srčnih napadov. Številni laboratorijski testi uporabljajo tehnologijo biotina zaradi njegove sposobnosti vezave s specifičnimi beljakovinami, ki jih je mogoče izmeriti za odkrivanje določenih zdravstvenih stanj. Teoretično lahko, če vzamete dodatek biotina v visokih odmerkih, povzroči "lažno pozitivne" ali "lažno negativne" rezultate krvnega testa.

Preverjanje dejstev: Strokovnjaki ovržejo trditev, da protitelesa COVID-19 obarvajo materino mleko zeleno

Hitri testi na antigen in PCR za COVID-19 so nazalni (in včasih slinski) testi. Zelo malo verjetno je, da je v nosu in ustih dovolj biotina (če sploh obstaja), da bi spremenil hitri antigen ali PCR test. Skoraj vsi diagnostični testi za COVID-19, vključno s tistimi, ki so nam jih poslali po pošti, ne vključujejo biotinske tehnologije, zato ni treba skrbeti za to možno interakcijo.

Kaj morate vedeti, če jemljete biotin

Večini ljudi ne primanjkuje biotina, saj ga je veliko v različnih virih hrane. Če pa mislite, da imate lomljive nohte ali druge simptome, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden si sami postavite diagnozo pomanjkanja biotina. Katera koli od teh bolezni sama po sebi je lahko posledica številnih stanj, ki jih je treba obravnavati, preden pristanemo na pomanjkanju biotina kot vzroku. Trenutni razpoložljivi znanstveni dokazi ne podpirajo trdno visokih odmerkov biotina pri zdravih posameznikih v kozmetične namene, vključno z rastjo in/ali krepitvijo nohtov/las.

Odgovor vas bo morda presenetil: Ali vam lahko več časa v savni reši življenje?

Manekenka in televizijska osebnost Blac Chyna je razkrila, zakaj se je odločila odstraniti silikonske injekcije, ki jih je dobila pri 19 letih.

Silikonske injekcije, ki se pogosto imenujejo "butt shots", se zanašajo na trajna dermalna polnila, da ustvarijo videz "polnega" ali "dvignjenega" videza zadnjice – kar FDA posebej odsvetuje.

Nekdanja resničnostna televizijska zvezda (34) je povedala, da si je dala odstraniti polnila z zadnjice in prsi. "Samo želim, da vse dame vedo: ne delajte si silikonskih posnetkov," je posvarila svojih 16 milijonov sledilcev v nizu videoposnetkov na Instagramu, objavljenih v začetku tega tedna. "Lahko zbolite, lahko umrete, imate zaplete in vse te druge nore stvari."

Contents