Čini se da su ti tretmani za budućnost – a ne za sadašnjost

Čini se da su ti tretmani za budućnost – a ne za sadašnjost

Za one kojima je dijagnosticirana Alzheimerova bolest ili oni koji brinu o bolesnom prijatelju ili članu obitelji, važno je upamtiti da se poboljšanjima zdravog načina života može boriti protiv bolesti. Održavanje dijete s voćem, povrćem i nemasnim mesom te integriranje tjelovježbe može mnogo doprinijeti. Glavni kirurg SAD-a preporučuje 30 minuta aktivnosti dnevno za odrasle.

Stadiji Alzheimerove bolesti razlikuju se po simptomima, s blagim ili ranim stadijima uključujući zaboravnost koja se može činiti povezanom sa starenjem. Iako se bolesnici s ovom bolešću mogu činiti neovisnima, teško se prisjećaju imena, događaja, planova i organizacije fizičkih objekata i financija.

Umjereni stadij je najdulji i može trajati godinama, sa simptomima koji uključuju poteškoće u sjećanju na događaje, neuspjeh u učenju novih stvari i teškoće u planiranju događaja ili prisjećanju pojedinosti o vlastitom životu. Kako stadij napreduje, pacijenti mogu imati povećan stres i tjeskobu, izgubiti pojam o vremenu ili mjestu i trebati pomoć u svakodnevnim aktivnostima.

U kasnim stadijima pacijenti mogu izgubiti sposobnost hodanja, sjedenja ili jela i boriti se s kontrolom mokraćnog mjehura i crijeva. Pacijenti u kasnom stadiju trebaju stalnu pomoć u svim aktivnostima i mogu biti nesvjesni svojih nedavnih događaja ili okoline.

Napomena Za pomoć bolesnoj voljenoj osobi, Udruga za Alzheimerovu bolest nudi 24-satnu liniju za pomoć na 800-272-390.

Novi lijekovi koji su u tijeku ili su već odobreni od strane FDA toliko su tehnički da će biti potrebno više obuke.

Novi tretmani vezani uz gene za rijetka stanja kao što su Angelmanov sindrom i nasljedna bolest mrežnice (IRD) zahtijevaju novu obuku liječnika. Ako nova medicinska otkrića žele imati utjecaja, potrebno je da liječnici nađu vremena da razumiju njihove nedostatke i nedostatke.

Jedan od preteča u istraživanju iza Angelmanovog sindroma je Foundation for Angelman Syndrome Therapeutics, poznatiji kao FAST. Angelmanov sindrom složen je genetski poremećaj koji utječe na živčani sustav. Karakteristike povezane s Angelmanovim sindromom uključuju zakašnjeli razvoj, intelektualne nedostatke, ozbiljno oštećenje govora i poteškoće pri kretanju i održavanju ravnoteže. FAST kaže da jedan od 15.000 ljudi ima Angelmanov sindrom.

Misija FAST-a je pomoći osobama s Angelmanovim sindromom i voditi istraživanja o terapijama i tretmanima za tu bolest. Prema web-mjestu FAST-a, 88% svakog doniranog dolara podupire napredak u istraživanju. GeneTx Biotherapeutics, podružnica FAST-a, radi na korištenju antisense oligonukleotida (ASO) kao potencijalnog tretmana za Angelmanov sindrom.

Antisense oligonukleotidi su laboratorijski stvorene sićušne niti genetskog materijala koje sustižu specifične molekule glasničke RNA u našim stanicama koje su odgovorne za stvaranje proteina. Antisense oligonukleotidi usklađuju se sa svojom ciljnom RNA kako bi spriječili RNA da napravi protein ili mogu uzrokovati razgradnju RNA u našim stanicama.

U prosincu je FAST donirao 5 milijuna dolara Medicinskom centru Sveučilišta Rush u Chicagu, Illinois, za istraživanje i sexgod-me-gummies-official.top obuku za pružatelje medicinskih usluga o primjeni tretmana za Angelmanov sindrom.

Elizabeth Berry-Kravis, MD, Ph.D., direktorica je Rush Pediatric Neurosciences FAST centra za translacijska istraživanja i kaže: "Postoji nekoliko centara diljem zemlje koji proučavaju ili liječe rijetke neurološke poremećaje. Cilj bi bio pomoći centara sa sve većom potrebom za kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi za djecu s ovim poremećajima dovođenjem obrazovnih programa obuke koji podržavaju te ciljeve."

Jedan od tretmana u razvoju je GTX-102 tvrtke Ultragenyx Pharmaceutical Inc. Lijek je antisens oligonukleotidna terapija dizajnirana da inhibira ekspresiju UBE3A-ATS. Gen UBE3A pomaže u stvaranju proteina koji razgrađuju druge proteine ​​unutar stanica. Problemi s genom UBE3A mogu dovesti do Angelmanovog sindroma.

Nedavno izvješće Wall Street Journala pokazuje da Ultragenyx ima poteškoća s pronalaženjem centara s dovoljno obrazovanim liječnicima da započnu ili daju GTX-102. Čini se da su ti tretmani za budućnost – a ne za sadašnjost.

"Pametno je sada uspostaviti obuku kako bi u budućnosti postojalo društvo liječnika koji će jednog dana moći koristiti te lijekove"

– Emil Kakkis, izvršni direktor Ultragenyxa

Lijek za gensku terapiju koji je razvio Spark Therapeutics Inc. poboljšava funkcionalni vid kod pacijenata s nasljednom bolešću mrežnice zbog bialelne mutacije RPE65. Primjenjuje se jednom injekcijom u stražnji dio svakog oka ispod mrežnice. FDA kaže da ove mutacije pogađaju gotovo 1000 do 2000 Amerikanaca.

Prvu gensku terapiju te vrste poznatu kao Luxturna odobrila je FDA 2017. Međutim, tek će se probiti diljem zemlje. Luxturna je dostupna samo u 14 bolnica u 10 različitih država, uključujući Alabamu, Kaliforniju, Floridu, Iowu, Massachusetts, Michigan, New York, Pennsylvaniju, Oregon i Teksas.

Nova obuka o opioidima

Obuka za nove futurističke lijekove nije ono što svi liječnici imaju na svom tanjuru. Liječnici koji nakon 27. lipnja 2023. žele postati liječnici registrirani pri Uredu za suzbijanje opioida (DEA), moraju proći osam sati učenja o upravljanju pacijentima koji zlorabe opioide. Nova promjena nastala je zbog donošenja Zakona o konsolidiranim proračunskim sredstvima donesenog u prosincu. Providers Clinical Support System stvorio je kurikulum od 23 modula za pomoć onima kojima je potrebna obuka.

Nova obuka djelomično je posljedica tekuće krize s opioidima u SAD-u. Prema CDC-u, broj smrtnih slučajeva od predoziranja opioidima povećao se s procijenjenih 70 029 u 2020. na 80 816 u 2021.

Prema CDC-u, prevalencija pretilosti u Sjedinjenim Državama između 2017. i 2020. bila je 41,9%. S povećanjem broja Amerikanaca s prekomjernom tjelesnom težinom, neki traže načine za lako skidanje sala.

CoolSculpting je jedan od onih tretmana koji imaju za cilj uklanjanje suvišne masnoće. Unatoč odobrenju američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), CoolSculpting dovodi do slučajeva paradoksalne adipozne hipertrofije (PAH), povećane mase koja se ne razgrađuje ispod kože.

Tretman proizvodi Allergan Aesthetics, jedinica u vlasništvu AbbieVie. Djeluje isporučujući točne niske temperature masnim stanicama ispod kože koje se kristaliziraju i umiru. Kontrolirana metoda za djelovanje koje izvodi CoolSculpting poznata je kao kriolipoliza, a izvorno su je razvili istraživači sa Sveučilišta Harvard.

FDA je odobrila CoolSculpting za tretiranje masnoće na liniji čeljusti, ispod brade, nadlakticama, masnoći na leđima, masnoći u grudnjaku, području rubova, trbuha, bedara i ispod stražnjice. Do sada je CoolSculpting koristilo preko 8 milijuna pacijenata. Allergan kaže da su većini pacijenata potrebna dva ili više posjeta kako bi zadovoljili svoje potrebe, s prosječnom cijenom CoolSculptinga od 3200 dolara.

Quick CoolSculpting sesije traju između 35 i 75 minuta, ovisno o dijelu tijela na kojem se primjenjuje tretman. Dulje sesije mogu trajati od jednog do tri sata. CoolSculpting je stekao važnost u krugovima slavnih poput obitelji Kardashian.

Prethodno je prevalencija slučajeva PAH-a prema podacima proizvođača bila jedan u 4000 ciklusa tretmana CoolSculptingom. Prema nedavnom članku u New York Timesu, AbbieVie kaže da se PAH javlja kod jednog od 3000 pacijenata. PAH je rijetka komplikacija koja se javlja dva do šest mjeseci nakon CoolSculpting postupka, a dovodi do rasta masnog tkiva (unakaženja).

Godine 2021. supermodel Linda Lina Evangelista pozabavila se razvojem PAH-a nakon podvrgavanja zahvatima CoolSculpting. U Evangelistinoj objavi na Instagramu , ona kaže: "Povećao je, a ne smanjio, moje masne stanice i ostavio me trajno deformiranom čak i nakon što sam prošla dvije bolne, neuspješne korektivne operacije."

Studija iz 2020. objavljena u časopisu Aesthetic Surgery Journal otkrila je veće stope incidencije PAH-a od prethodno prijavljene one na 4000 (0,025%). Vodio ga je Andreas Nikolis, dr. med., govornik konzultant i istraživački suradnik za Allergan. Od 8658 CoolSculpting ciklusa kod 2114 pacijenata, stopa incidencije PAH-a kretala se između 0,05% i 0,39%.

Starije istraživanje objavljeno 2018. procijenilo je PAH u 398 pacijenata koji su bili podvrgnuti liječenju kriolipolizom putem CoolSculpting uređaja. Njihova otkrića proizvela su stopu incidencije od 1% tijekom njihove trogodišnje studije,

Ovisno o tome gdje gledate, stopa učestalosti PAH-a će varirati. Muškarci latinoameričkog podrijetla imaju veću vjerojatnost da obole od PAH-a. Ostali čimbenici rizika za PAH uključuju tretmane kriolipolize u području abdomena i prethodne postupke.

Unatoč dobro dokumentiranim slučajevima PAH-a, mnogi još uvijek koriste CoolScupting uređaj za uništavanje viška masnoće. Stotine videozapisa na TikToku pod #Coolsculpting prikazuju korisnike aplikacija koji dokumentiraju svoje putovanje nakon tretmana kriolipolize.

Koraci za izbjegavanje viška masnoće

Važno je upamtiti da postoje izbori načina života koji se mogu donijeti u borbi protiv prekomjerne težine ili pretilosti. CDC kaže da tjelovježba može pomoći u prevenciji bolesti koje dolaze s pretilošću, kao i sama pretilost. Za odrasle, 150 minuta vježbanja tjedno i 60 minuta igre dnevno za djecu.

Aktivnosti za vježbanje mogu varirati ovisno o vašoj razini aktivnosti. Jednostavniji izbor, za početak, uključuje brzo hodanje, rekreativno plivanje ili aerobik u vodi, jogu i polagani ples. Intenzivne aktivnosti uključuju trčanje, natjecateljsko plivanje, naporna planinarenja, intervalni trening visokog intenziteta i druge vježbe koje povećavaju broj otkucaja srca brže od sporijih oblika vježbanja.

Uz tjelesnu aktivnost jednako je važna i zdrava prehrana. Hranjiva prehrana može se sastojati od nezasićenih masti koje se nalaze u orašastim plodovima i avokadu, hrane bogate vlaknima uključujući kruh od cjelovitih žitarica i graha, nemasnog mesa, nemasne hrane bogate kalcijem i zdravih obroka voća i povrća.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da više od 4 milijuna ljudi diljem svijeta umire od prekomjerne težine ili pretilosti. S porastom pretilosti diljem svijeta, mnogi se pitaju je li za to kriva povećana konzumacija hrane ili sjedilački način života.

Nova studija koju je provelo Sveučilište Aberdeen u Škotskoj otkriva da su američke i europske razine energije opale u posljednjih 30 godina.

Contents