Nem rákos növekedés a gyomorban (polip)

Nem rákos növekedés a gyomorban (polip)

Ha kemoterápiás kezelés alatt áll, és fertőzésre utaló tünetei vannak , azonnal értesítse a rákkezelő csapatát. A fertőzés tünetei, amelyekre figyelni kell, a következők:

 • Láz (általában 100,4 F vagy magasabb hőmérséklet).
 • Hidegrázás vagy remegés.
 • Torokfájás.
 • Légszomj.
 • Fájdalom vizelés közben.
 • Rendellenes hüvelyi folyás.
 • Hasmenés.
 • Hányás.
 • Nyakfájás.
 • Köhögés.
 • Gyomorfájdalom.

Kérdezze meg onkológusát, mikor lesz valószínűleg a legalacsonyabb a fehérvérsejtszáma. Ennek orvosi kifejezése a legalacsonyabb. Nadir az az időszak, amikor a legnagyobb a kockázata a fertőzésnek. A különböző kemoterápiás gyógyszerek mélypontja eltérő, bár ez általában a kemoterápiás kezelést követő hét és 12 nap között következik be.

A kemoterápia nem okoz herpeszt. Ha azonban megfertőződött a herpes simplex vírussal, a kemoterápia során kitörést – herpesz hólyagokat – okozhat, mivel immunrendszere elnyomódhat. Ha gyenge az immunrendszere, sokkal könnyebben kaphat fertőzést, és néhány esetben életveszélyes is lehet.

Étkezés után gyomorégést vagy puffadást érzett? Mit szólnál a hasfájáshoz? Bár ezeket a tüneteket nagyobb valószínűséggel a ráktól eltérő egészségügyi állapot okozza, a gyomorrák figyelmeztető jelei is lehetnek. Az American Cancer Society becslése szerint 2022-ben körülbelül 26 000 embernél diagnosztizálnak gyomorrákot, és várhatóan közel 11 100 ember fog belehalni . Az alábbiakban megvitatjuk a gyomorrákot, annak figyelmeztető jeleit, valamint a kockázat csökkentésére vonatkozó tippeket.

A legfontosabb elvitelek:

 • A gyomorrák ritkán okoz specifikus tüneteket a korai szakaszban. Előfordulhat, hogy a tünetek nem észrevehetők, amíg a daganat el nem éri az előrehaladott stádiumot.
 • A gyomorrák számos tünete gyakori más, nem rákos állapotokban, például fertőzésben vagy fekélyben.
 • A gyomorrák figyelmeztető jelei közé tartozik a köldök feletti kellemetlen érzés vagy fájdalom, tartós gyomorégés, sok böfögés, hányinger és hányás.
 • Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, ha néhány falat elfogyasztása után jóllakottnak érzi magát, étvágytalan, vagy megmagyarázhatatlan súlyvesztése van.
 • Csökkentse a gyomorrák kockázatát az egészséges testsúly fenntartásával, friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával, a feldolgozott élelmiszerek korlátozásával és a dohányzás elkerülésével.

Mi a gyomorrák?

A gyomorrák – más néven gyomorrák – akkor fordul elő, amikor abnormális sejtek növekednek a gyomorban. Az emberek gyakran mondják, hogy „gyomorfájdalmaik” vannak, amikor fáj a hasa. A hasi terület orvosi kifejezése a has. A gyomor valójában a has egyik szerve.

Amikor lenyeli az ételt, az először a nyelőcsövön megy keresztül – egy csövön, amely összeköti a torkot és a gyomrot. A gyomorba kerülve az ételt összekeverik a gyomornedvvel, hogy meginduljon az emésztés, majd a vékonybélbe kerül.

Bárkinél kialakulhat gyomorrák, bár ez a 60-as vagy 70-es éveiben járó embereknél gyakrabban fordul elő. A gyomorrák kialakulásának kockázata is magasabb a férfiaknál, mint a nőknél. A gyomorrák leggyakoribb típusa az adenokarcinóma.

Az Egyesült Államokban nincs gyomorrák szűrővizsgálata, és az embereknél általában előrehaladott stádiumban diagnosztizálják a betegséget. A jó hír az, hogy az Egyesült Államokban a gyomorrákos esetek száma csökkent az elmúlt 10 évben.

11 A gyomorrák figyelmeztető jelei és tünetei

A korai szakaszban a gyomorrák ritkán okoz specifikus tüneteket. Előfordulhat, hogy a tünetek nem észrevehetők, amíg a daganat előrehalad. Ezenkívül a gyomorrák számos figyelmeztető jele összetéveszthető más nem rákos állapotokkal, mint például a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) vagy a gyomorvírus.

Mindazonáltal fontos megismerni a következő figyelmeztető jeleket, amelyekre figyelni kell :

1. Fájdalom a hasában

A hasi fájdalom nem mindig jelenti azt, hogy gyomorrákja van. Számos körülmény okozhat fájdalmat a hasában. A gyomorban lévő daganat homályos kényelmetlenséget vagy fájdalmat okozhat a köldök felett. A fájdalom a daganat növekedésével súlyosbodhat vagy tartósabbá válhat.

2. Tartós gyomorégés vagy emésztési zavar

Bár ezek a tünetek gyakran fekélyhez vagy GERD-hez kapcsolódnak, a gyomorrák figyelmeztető jelei lehetnek.

3. Hányinger vagy hányás

Ezek gyakori tünetek, amelyeket sokféle kisebb vagy súlyos állapot okozhat. De az émelygés vagy hányás a gyomorrák figyelmeztető jelei is lehetnek. Egyes esetekben a gyomorrák vért tartalmazó hányást okozhat. Közvetlenül evés után hányingert érezhet, és szilárd ételeket hányhat.

4. Nyelési nehézség

Előfordulhat, hogy úgy érezheti, hogy az étel „ragad” a torkodban vagy a gyomrába vezető úton. Nyeléskor fájdalmat vagy égő érzést is érezhet.

5. Egy kis étkezés után jóllakottság érzése

Néhány falat étel után jóllakottnak érezheti magát. Ez a teltségérzet gyakran előfordulhat a has felső részén. Étkezés után is puffadtnak érezheti magát.

6. Gyenge vagy étvágytalanság

Előfordulhat, hogy nem érzi magát éhesnek, amikor azt várná, hogy éhes legyen, vagy jóllakottnak érzi magát anélkül, hogy eszik. Más tünetek, mint például a nem szándékos fogyás, kísérhetik ezt a figyelmeztető jelet.

7. Megmagyarázhatatlan fogyás

Lehet, hogy fogyni próbál anélkül. Ez a fogyás gyakran más tünetekkel jár, mint például a korai jóllakottság, rossz étvágy, hányinger vagy hányás.

8. Duzzanat a hasában

Más nem rákos állapotok duzzanatot okozhatnak a hasában. Előrehaladott stádiumában azonban a gyomordaganat folyadékfelhalmozódást okozhat a hasban.

9. Sötét széklet

A szokatlanul sötét vagy fekete székletet az emésztőrendszer vérzése okozhatja. Sötét székletet észlelhet, ha vérző gyomordaganata van.

10. Nagyon gyenge vagy fáradt érzés

A gyomordaganat növekedésével fáradtnak és gyengének érezheti magát. Ez általában a túl kevés vörösvérsejt (vérszegénység) eredménye a daganatból származó túlzott vérzés következtében.

11. A bőr és a szem besárgulása

Ennek a tünetnek az orvosi kifejezése a sárgaság, amely akkor fordulhat elő, ha a gyomordaganat előrehaladott és a májra terjed.

Tippek a gyomorrák kockázatának csökkentésére

A gyomorrák bizonyos kockázati tényezőit nem lehet megváltoztatni. Ezek tartalmazzák:

 • Férfinak vagy születéskor kijelölt férfinak lenni.
 • Idősebbnek lenni.
 • Hispán, afro-amerikai, indián és ázsiai/csendes-óceáni szigetlakó.
 • Korábbi gyomorműtéten átesett.
 • Egyfajta nem rákos növekedés a gyomorban (polip).
 • Menetrier-betegségben szenved.
 • Öröklött génmutációja van, amely növeli a gyomorrák kockázatát.
 • A családban előfordult gyomorrák.
 • Általános változó immunhiány (CVID).
 • Epstein-Barr vírussal (EBV) fertőzött.

Bár a gyomorrák nem 100%-ban megelőzhető, vannak olyan lépések, amelyekkel csökkentheti a kockázatát :

Élj egészséges életmódot. Az elhízás növeli bizonyos típusú gyomorrák kockázatát. A fizikai aktivitás, az egészséges testsúly fenntartása és a rendszeres testmozgás csökkentheti a gyomorrák kockázatát.

Korlátozza a feldolgozott élelmiszereket. Ide tartoznak a pácolt vagy szenes húsok, valamint a sózással, füstöléssel vagy savanyítással tartósított élelmiszerek.

Válasszon egészséges étkezést. Vegyen be friss gyümölcsöt és zöldséget az étrendjébe, hogy csökkentse a gyomorrák kockázatát.

Kerülje a dohányzást. A dohányzás számos ráktípushoz kapcsolódik, beleértve a gyomorrákot is. A dohányzás abbahagyása csökkentheti a rák kockázatát.

Korlátozza az alkoholfogyasztást. A rendszeres alkoholfogyasztás növeli a gyomorrák kockázatát. Az alkoholfogyasztás elkerülése vagy korlátozása csökkentheti a kockázatot.

Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzés kezelése. Ez a baktérium a gyomorrák egyik fő okozója. Ha H. pylori fertőzése van, beszéljen egészségügyi szolgáltatójával a gyomorrák kockázati tényezőiről, például egy gyomorrákban szenvedő családtagjáról. Bár a kutatás nem meggyőző arról, hogy kit kell kezelni, a kezelés elérhető.

A gyomorrákkal diagnosztizált emberek körülbelül 72%-a a diagnózis után 5 évnél tovább él, ha a daganat nem terjedt túl a gyomoron. Ha a daganat elérte a közeli nyirokcsomókat, ez a szám 33%-ra csökken. És a test más részeire átterjedt gyomorrákban szenvedőknek csak körülbelül 6%-a lesz életben a diagnózis után 5 évvel.

Míg a gyomorrák aránya csökken az Egyesült Államokban, ezt a betegséget általában késői stádiumban kapják el. Ügyeljen a figyelmeztető jelekre és a gyomorrák kockázatának csökkentésére. Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával a tüneteiről további vizsgálat céljából, és beszélje meg kockázati tényezőit.

Ahogy a gyermek átlép a serdülőkorból a tinédzser korba, ez számos érzelmi változással jár. Bár nem szokatlan, hogy a pubertás alatti hormonális változások hangulati változásokhoz és ingerlékenységhez vezetnek, a szülőknek meg kell érteniük, hogy gyermekük érzelmi változásai depresszióra utalhatnak. Nézzük meg közelebbről a depresszió megértését, és néhány jelet, amelyek arra utalnak, hogy gyermeke ezt a mentális egészségi állapotot tapasztalja.

A legfontosabb elvitelek:

 • A depresszió pontos okai nem ismertek. Vannak azonban olyan elemek kombinációja, mint a genetika, a biológiai anyagok és a környezeti tényezők, amelyek depresszióhoz vezethetnek.
 • A 2017-es Nemzeti Kábítószer-használati és Egészségügyi Felmérés kimutatta, hogy 2007 és 2017 között megközelítőleg 59%-kal nőtt a depresszióban szenvedő tizenévesek száma.
 • A depresszió diagnosztizálásához egy személynek legalább két hétig öt depressziós tünetet kell mutatnia.
 • A depresszió kezelésére pszichoterápia és gyógyszeres kombinációt alkalmaznak.
 • Ha azt gyanítja, hogy egy tinédzser vagy bárki öngyilkos akar lenni, fontos, hogy azonnal intézkedjen.

Mi a depresszió?

A súlyos depressziós rendellenesség (MDD) vagy depresszió a világ egyik leggyakoribb mentális egészségügyi állapota. A depressziós emberek folyamatos negatív érzelmeket éreznek, mint a reménytelenség, a kétségbeesés, a pesszimizmus, az értéktelenség és a csüggedtség.

A depresszió okai

A depresszió pontos okai nem ismertek. Vannak azonban olyan elemek kombinációja, mint a genetika, a biológiai anyagok és a környezeti tényezők, amelyek depresszióhoz vezethetnek.

Az olyan neurotranszmitterek, mint a szerotonin, glutamát, acetilkolin, dopamin, noradrenalin és adrenalin, úgy vélik, hogy a depresszió fő tényezői.

Contents